NEWS

coming schedule 2024

20231202

VU Workshop

The workshop in Amersfoort  were organized by VU Amersfoort in the Netherlands.
You can find the view, photos of previous workshops at the bottom of this page.
7 October 2023 / 2 December 2023

16 March 2024
 
     

25 May 2024 (Sorry, but already fully booked)

If you are further interested in my Moku-hanga workshops for one day or two days, check the contents in my blog site and send me a message. Private workshops are also possible. I will make new schedules in the future, possible after March 2024, depending on any request from someone.




Workshop MOKU-HANGA
Japanse houtsnede en prent maken

Een populaire workshop van de Japanse grafica Yuriko Miyoshi om de Moku-hanga techniek te introduceren, ook wel bekend als Ukiyo-e print. Iedereen kan met behulp van voorbeelden van de beroemde japanse kunstenaar Hokusai of klassieke japanse ontwerpen drie stappen ervaren als E-shi (de kunstenaar/schilder), Hori-shi (de houtsnijder) en Suri-shi (de drukker). Na afloop van de cursus neem je zowel je Moku-hanga plaat als je prenten op Washi (japanspapier) mee naar huis.
Ook zal ze je kort uitleggen hoe je een prent in meer kleuren maakt.


Meer info

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
zaterdag 16 maart 2024 

zaterdag 25 mei 2024 Inschrijving geopend nu voor workshop.
https://www.vuamersfoort.nl/creatief/moku-hanga-japanse-houtsnede-en-prent-maken-2


1 workshop van 6.5 uur aanvangstijden 10.30

Tijd: 10.30 uur tot 17.00 uur, incl. pauze van een half uur.

Aantal deelnemers: max. 10

Locatie: De Witte Vlinder (Kruiskamp)
van Galenstraat 30, 3814 RD AMERSFOORT, Nederland

Prijs: €84,- plus €25,- materiaalkosten is samen € 109,-.
€25,- materiaalkosten te betalen tijdens de workshop naar docent.

* Materiaalkosten bedragen 25 euro en dienen ter plekke contant aan de docent (Ik) betaald te worden. Materiaalkosten zijn inclusief japanse papieren, GEBRUIK van japanse materialen en gereedschappen, en technische handleidingen in het nederlands en engels. 
* In principe hoef je voor deze workshop van één dag niets mee te nemen. Je kunt het aanwezige japanse houtsnijgereedschap zoals een Carving Tools 5-delige set en een Baren voor het maken van afdrukken gebruiken, en je concentreren op je ervaring met deze techniek. Het formaat van een Shina Plywood dat je kunt krijgen is 105x150x5 mm (beide zijden kunnen worden gebruikt) plus een extra klein stukje hout voor testsnijden.

* Denk er wel aan om oude kleding aan te trekken of breng aub een schort mee, etc.

* Neem je eigen lunch en drinken mee. Het wordt een drukke dag en het werktempo van de deelnemers zal onderling verschillen. Er is dus geen vaste lunchtijd / pauze. Voel je vrij om te lunchen wanneer je maar wilt.




LEZING + DEMO + WORKSHOP (3 STAPPEN) -----------------------------------------------------

Een korte uitleg over het maakproces, de materialen en de gereedschappen.

Eerst breng je een ontwerp  (10x15cm) van de beroemde japanse kunstenaar Hokusai of klassieke japanse ontwerpen als E-shi (de kunstenaar) over op een houten plaat, die je daarna als Hori-shi (de houtsnijder) met gutsen uitsnijdt.

Tijdens jouw houtsnijwerk zal je als voorbeeld ook originele historische en moderne japanse houtsneden zien.

In de laatste stap als Suri-shi (de drukker) maak je drukinkten en ga je deze houtsnede afdrukken met een Baren op Washi (verschillende japanse papieren). Dat doen we met inkt met Yamato Nori (niet-toxische lijm) op waterbasis en paardenharen borstels. Een Baren is een japans traditioneel instrument dat wordt gebruikt in plaats van een drukpers. 
Ook kun je leren welke japanse papieren geschikt zijn voor jouw manier van werken.

Ook zal ze je kort uitleggen hoe je een prent in meer kleuren maakt.


Op het einde van de dag neem je alle bedrukte Washi papieren en je zelfgemaakte plaat mee naar huis.


 Docent: Yuriko Miyoshi, japans grafica (hanga-land.blogspot.com) 

Ze studeerde grafische technieken in Tokio en heeft een japans diploma van Master of Fine Art aan de beroemde Musashino Art University. Haar specialiteiten zijn vooral de etstechniek op japans papier, maar ook combinaties van grafiek en keramiek, japanse houtsneden, papiermaken, inclusief materialen en historische informatie. Sinds 2003 is haar werkbasis in Nederland en als freelance kunstenaar introduceert ze eenvoudige maar ook onbekende grafische technieken en japanse papieren door middel van haar lezingen, demonstraties, en workshops op verschillende locaties. Yuriko's workshops zijn erg populair. Ze geeft ze in het nederlands en engels, gemengd met japanse uitdrukkingen.

Workshop 2023
 
  
   

Saturday 7 October 2023 in Amersfoort
This workshop participants used these designs to create Moku-hanga. Some participants created Moku-hanga from their own designs and drawings.
          

2019 ------------------------------------------------------------------------------------

WORKSHOP: JAPANSE HOUTSNEDE / MOKU-HANGA
LEZING + DEMO + WORKSHOP (3 STAPPEN)




Datum: zaterdag 30 maart 2019
1 workshop van 7 uur aanvangstijden 10:00
Tijd:10.00 – 17.00 uur
Deelnemers:maximaal 8 per workshop
Prijs: € 60,00 / plus €25 materiaalkosten te betalen tijdens de workshop.
Locatie: Vrije Academie, Sint Antoniuslaan 24A, 2171 EM Sassenheim
Inschriving geopend door Volksuniversiteit Teylingen

Docent: Yuriko Miyoshi

Aansprakelijkheid: De organisator / de docent aanvaardt geen aansprakelijkheid voor persoonlijk letsel of schade aan eigendommen van deelnemers, noch enige aansprakelijkheid als gevolg van gebeurtenissen tijdens de workshop of cursus. Tijdens de workshop en cursussen wordt er meestal gewerkt met materialen die kunnen afgeven op kleding of spullen. We kunnen ook een aantal hulpmiddelen gebruiken die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn. Gebruik ze altijd volgens de instructies van de docent. De organisator / de docent is niet aansprakelijk voor bevuilde of beschadigde eigendommen en zal eventuele schade niet vergoeden. Denk er dus zelf aan om oude kleding aan te trekken of breng aub een schort mee, etc.