NEWS

coming schedule 2019-2020

20150603

gevelteken

GEVELTEKEN 3: Havenstraat 4

De historie als inspiratiebron voor het ontwerp

Het huis, is een van de oudste gebouwen in Oudewater en werd gebouwd door de bouwmeester Paemburch. De Romeynbrug, 'Remigiusbrug' in verband met de naam van de huidige eigenaar, werd ook door hem herbouwd. Maar de naam van het huis, ‘de drye coninghen’, is nog ouder. In de zestiende eeuw stond hier een herberg die al zo heette. De drie wijzen in de westerse traditie zijn: Balthasar, 40 jaar een jonge man uit Azië, Melchior, 60 jaar een blanke bebaarde grijsaard uit Europa en Caspar, 20 jaar een zwarte man met baard uit Saba (Ethiopië). Hun geschenken aan Jezus zijn mirre, goud en wierook.

Het idee van de eigenaar was eenvoudig en een belangrijke suggestie. Na lang zoeken vond ik een geschikt afbeelding van de drie koningen: een klein houten drukblok voor tabaksverpakking, één van de zeldzaamheden uit de collecties van het Amsterdam Pijp Museum (voorheen Pijpenkabinet). Het was vrij te gebruiken, maar ik kreeg ook nog toestemming van het Museum. Aan deze afbeelding voegde ik het nummer 1517 toe, dat was het jaar dat het oudere huis op dit adres werd gebouwd. Maar eerst moesten we de bron van het jaar bevestigen. Na het nemen van verdere stappen, kan het worden opgenomen in het ontwerp.

De linosnede techniek heb ik gebruikt om op een speciale manier een reliëf in de keramiek te maken. Dit was een uitdaging voor mij als grafica en ook voor de keramist. De blauwe kleur is voor Water. Alle elementen bewijzen naar het huis als historisch monument.

Opsteller: ontwerper: Yuriko Miyoshi

PROGRAMMA VOOR DE ONTHULLING VAN 4 NIEUWE GEVELTEKENS
OP VRIJDAG 11 SEPTEMBER 2015 TE OUDEWATER

Vanaf 18.30    Verzamelen ten huize van Els Verseveld, Van der Griendstraat 9
18.50    Inschepen op “De Geelbuik” aan de Noord-Linschoterkade
19:00    “De Geelbuik” vaart naar de Zuid-Linschoterzandweg 78a, dan langs de Donkere Gaard naar de Visbrug en terug naar de Markt. We stappen uit voor de onthullingen van de geveltekens op:
- Zuid Linschoterzandweg 78a
- Kapellestraat 28/Kloosterstraat 1
- Havenstraat 4
- Leeuweringerstraat 12 (Oud-Katholieke Kerk)
21.00    Afsluiting in de tuinzaal van de Oud-Katholieke Kerk, ingang Leeuweringerstraat 10
August 2015
27 July 2015
Ready for placement.
Each ceramic pieces were glued together with transparent cement.
Thank you, Cock.


*
*
*

Final position*********************