NEWS

coming schedule 2019-2020

20180209

Workshop in Tielt

日本伝統木版画「摺師」編
MOKU-HANGA WORKSHOP in Tielt, Belgie
lezing + demonstratie + workshop
door Japanse grafica Yuriko Miyoshi

wanneer: van 18.00 tot 21.30uur op dinsdag 6 maart 2018
waar: Stedelijke Kunstacademie Tielt, het atelier van vrije grafiek / mediakunst is gelegen langs de Deinsesteenweg 71 (bij aanhangwagens Weimar) te Tielt
contact: Bruno Vandenberghe

http://academietielt.be/beeldende-kunsten/volwassenen-18-jaar/vrije-grafiek-mixed-media/

DRUK Workshop: JAPANSE HOUTSNEDE
Een introductieworkshop voor de Moku-Hanga techniek, ook bekend als Ukiyo-e 浮世絵, "prenten van de vlietende wereld" is een vorm van houtsnede uit Japan die vanaf de jaren 1860 ook in Europa populair werd. Er zijn drie stappen in het maakproces van Ukiyo-e: E-shi 絵師 (de kunstenaar), Hori-shi 彫師 (de houtsnijder) en Suri-shi 摺師 (de drukker).

Wij beginnen eerst met een presentatie over de japanse houtsnede, het maakproces, de materialen en de gereedschappen. Je krijgt ook originele historische japanse houtsneden te zien. Vervolgens gaan wij in deze workshop met behulp van al gesneden platen als Suri-shi 摺師 (de drukker) proberen de houtsneden met mooie japanse klassieke ontwerpen af te drukken. Dat doen we met kleurinkt met Yamato Nori (niet-toxische lijm) op waterbasis, paardenharen borstels en op japans papier met een Baren. Een Baren is een japans traditioneel instrument dat wordt gebruikt in plaats van een drukpers. Dit alles samen is het meest geschikt voor deze soort drukwerk.

Als je wilt proberen om de platen zelf af te drukken, betaal je 5 euro voor de materiaalkosten inclusief Kozo, Mitsumata en Gamipi-papieren. Na de workshop kun je natuurlijk je eigen, zelfgedrukte prenten op Japans papier meenemen.  En je kunt ook een gratis voorbeeldpakket voor prentkunst krijgen van Awagami Factory!